De volatiliteit van de cryptocurrencies

De volatiliteit van de cryptocurrencies

De grote markt crash in 2018 is voor velen in de crypto markt een harde les over de extreme volatiliteit van cryptocurrencies. Binnen een periode van 2 jaar schommelden de prijzen van cryptocurrencies zo krachtig dat velen de digitale valuta beschouwen als een zeer onstabiele markt vol met speculatie en onzekerheid. De eerste, en grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, de Bitcoin, kende een enorme groei in 2017 – het jaar dat Bitvavo werd opgericht. De waarde van één Bitcoin groeide van 700 tot bijna 20.000 dollar. Dat is een verbluffend rendement van 27.000% in slechts 12 maanden.

Het is geen verrassing dat velen mee wilden genieten van al dat succes. De markt werd echter al snel onstabiel en kort na de hype van 2017 knapte de bubbel in begin 2018. De marktkapitalisatie van cryptocurrencies daalde van een recordhoogte van 813 miljard dollar naar slechts 100 miljard dollar. De gemiddelde prijzen van alle digital munten verloren zo een 90% van de waarde.

Zodoende worden cryptocurrencies gezien als een complexe, verstorende en elegante technologie die veel mensen rijk heeft gemaakt. Het is daarom niet verwonderlijk dat velen zich aangetrokken voelen tot de allure en risicovolle status van cryptocurrencies. Handelen in digitale valuta in Nederland doe je bij Bitvavo.

Marktvolatiliteit uitgelegd

In traditionele financiën wordt volatiliteit gedefinieerd als de statistische maat voor de spreiding van de prijs van een activum. Simpel gezegd, volatiliteit beschrijft de mate waarin de prijs van een activum in de loop van de tijd fluctueert. Een investering wordt als volatiel beschouwd als de prijzen dagelijks agressief stijgen of dalen. De crypto markt is hier een goed voorbeeld van. In tegenstelling worden goud of staatsobligaties als laag volatiel beschouwd. Dat zijn immers uiterst stabiele activa, waarbij de prijzen stabiel fluctueren en niet zo vaak veranderen.

Plaats een reactie